Insight // Jauhehiukkasten koko

Jauhemaaleja valmistettaessa kuivasekoitetut raaka-aineet sulatetaan ekstruuderissa. Ekstruuderi hyödyntää lämpöä ja painetta sulattaakseen ja yhdistääkseen kuivat aineet homogeeniseksi seokseksi, joka tulee ulos ekstruuderista puolijuoksevassa muodossa. Kun seos tulee ulos ekstruuderista, se viilennetään kuljettamalla telojen läpi ja litistetään hihnalle kovettumaan. Hihnan lopussa kovettunut aines viedään läpi murskaimesta, joka rikkoo sen pieniksi paloiksi. Nämä jauhelastut jauhetaan sen jälkeen pölyksi myllyssä. Myllyn terät ja pyörimisnopeus vaikuttavat jauhehiukkasten keskimääräiseen jauhatuskokoon.

Kun jauhe tulee ulos myllystä, tietyn tavoitekoon (mitataan mikrometreissä) ylittävät hiukkaset otetaan erilleen seulalla ja palautetaan myllyyn koon pienentämiseksi. Tietyn koon alle jäävät hiukkaset poistetaan syklonierottimella. Aiottuun kokoon sopivat hiukkaset otetaan kiinni, pakataan ja lähetetään eteenpäin.

Menetelmä on hyvin järjestetty, mutta ei ole mahdollista täysin välttää, ettei mukaan tulisi pientä osuutta hienojakoisempia hiukkasia ja sellaista osuutta, jonka hiukkaset ovat tavoitekokoa isompia. Keskimääräinen tavoitekoko on yleensä 30–60 mikrometriä. Osa pienemmistä hiukkasista onnistuu läpäisemään syklonin ja päätymään laatikkoon. Alle 20 mikrometrin hiukkasia voi olla alimmillaan 7 % tai ylimmillään 13 %. Alle 10 mikrometrin hiukkasten osuus on yleensä 5–7 %. Osa hiukkasista ei pääse seulasta läpi, vaikka ne ovat vain vähän isompia kuin tavoiteltu jauhatuskoko. Keskiarvot vaihtelevat riippuen jauheesta ja niistä ominaisuuksista, joita se on suunniteltu tarjoamaan.

Lopullinen jauhe sisältää laajan valikoiman hiukkaskokoja, jotka asettuvat tavoitellulle vaihteluvälille. Yhdessä erilaiset hiukkaset sekoittuvat keskenään maalattavalla pinnalla ja luovat hyvän, tasaisen lopputuloksen, samalla kun tarjoavat hyvää tehokkuutta pinnoitukseen. Jos hiukkaskoon jakauma kuitenkin muuttuu ja hienojakoisempia tai karkeampia hiukkasia on suurempi osuus, levittämistä voi olla vaikeampi hallita.