Insight // Jauhemaalauksen keksiminen

Jauhemaali tunnetaan nykyään materiaalina, jolla on korkea suorituskyky sekä suojaavia ja koristeellisia ominaisuuksia. Siksi sitä käytetään aktiivisesti useilla aloilla: huonekalun runkojen pinnoittamisesta aina auton vanteisiin. Jauhemaalipinnoite pidentää tuotteiden elinkaarta merkittävästi ja tekee niistä houkuttelevan näköisiä.

Jauhemaalit alkoivat kehittyä muiden maalien ja lakkojen vaihtoehdoksi 1950-luvulla. Taloudelliset syyt vaativat uuden tekniikan keksimistä. Sitten uusia tekniikoita alkoi ilmestyä muille aloille. Putkikuljetus tuli käyttöön, ja putkiin tarvittiin korkealaatuinen pinnoite. Tuolloin tunnetut maalit ja lakat eivät luonnollisestikaan pystyneet tarjoamaan haluttuja pinnoiteominaisuuksia. Siksi täytyi keksiä jotain uutta.

Samaan aikaan ostajilla oli jo varaa olla hieman nirsoja, valita yksilöllistä tuotesuunnittelua ja käyttää vain turvallisia raaka-aineita. Sen lisäksi kaikki valmistajat halusivat parantaa tuotteidensa maalauksen laatua. Niinpä jauhemaalit kehitettiin, jotta päällystettyjen tuotteiden ulkoasu paranisi, pinnoite olisi vahvempi ja materiaalien kulutus sekä ympäristövauriot vähenisivät.

Ensimmäiset kokeilut jauhemaalitekniikan käytöstä alkoivat vuonna 1950. Vuoteen 1955 mennessä myönnettiin ensimmäiset patentit Saksassa. Samaan aikaan kehitettiin jauhemaalin sähköstaattinen levitysmenetelmä. Ensimmäiset sähköstaattiset ruiskut ilmestyivät Saksassa vuonna 1963. Jauhemaalaajat ottivat ne pian käyttöön, joten tähän kehityssuuntaan perehtyminen jatkui vielä suuremmalla innokkuudella.

Muutaman vuoden kuluttua ilmestyivät epoksipohjaiset pinnoitteet. Niiden ansiosta oli mahdollista saavuttaa yhtenäinen ja vahva pinnoite. Ja vuoteen 1972 mennessä kehitettiin polyesteri-, epoksi- ja akryylipohjaiset jauhemaalit koristeelliseen pinnoitukseen. Näiden ansiosta oli mahdollista saada pinnoitetuille tuotteille kaunis ulkoasu. Jauhemaalien suosio on vain kasvanut. Monet yritykset alkoivat osallistua jauhemaalaukseen tarjotakseen sitä lisäpalveluna.

1960-luvulla kehitettiin myös anodisointimenetelmä, keksittiin metallihohtomaalit ja jauheet, jotka kestävät negatiivisia ympäristön vaikutuksia. Tosin kerrotaan, että anodisointia muistuttava menetelmä tunnettiin jo vanhoissa korkeakulttuureissa. Jauhemaalien luomista yrittivät egyptiläiset 200-luvulla eaa., intialaiset ja ensimmäiset amerikkalaiset. Inkat murskasivat arvokkaita kiviä ja metallia pölyksi ja koristelivat sillä tavaroitaan. Lisäksi Delhissä, lähellä Quwwat-ul-Islam-moskeijaa on noin vuonna 415 jaa. tehty jauhemaisesti kullattu pylväs.

Ensimmäinen kokonaisvaltainen jauhemaalien tuotantolaitos aloitti toimintansa Yhdysvalloissa vuonna 1974. Nykyään jauhemaalausta pidetään nykyaikaisimpana ja kestävimpänä pinnoitteena metallituotteille. Alalla tapahtuva kehitys on jatkuvaa. Menetelmiä jauhemaalin käytöstä MDF-levyille tunnetaan jo. Ehkä jo pian on mahdollista jauhemaalata mistä tahansa materiaalista valmistettuja tuotteita.